Svet v mojej farbe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hold alebo Ulica Vzácnych žien

    Aké krásne je zobudiť sa do nového rána v našej ulici (ešte pred tromi rokmi som si myslela, že to nikdy nevyslovím). Bez žiadneho patetického podtónu - moje susedy robia našu ulicu divného názvu zvláštnou. Generál Viesta - podľa tohto človeka nosí názov naša malá ulička. Kto on bol? Neviem. Podstatnou vecou v našej ulici nie je žiadny Generál. Podstatnou vecou pre mňa sú tieto ženy. Kto sú? To sú ženy, ktoré nemajú svoju tabuľu, ani nie sú svetoznáme, ani nemajú vystavaný pamätník. To sú ženy, ktoré neprecestovali svet, ani o nich nečítame v čítankách. Predsa len sa od nich naučím viac ako z akejkoľvek čítanky. To sú ženy, ktoré vyrábajú vlastný syr z domáceho mlieka, varia lekvár z ovocia, ktoré ony vypestovali, vyrábajú domáce koreniny z papriky, ktorá je ich vlastným výrobkom (nikdy nezabudnú priniesť svoje výrobky na ochutnávku), talentované na každú domácu prácu, talentované na úsmev pri stretnutí, na mávnutie rukou kedykoľvek sa uvidíme. To sú ženy, ktoré majú krásne záhradky, ktoré chodia na roľu, a pritom stíhajú všetko iné. Poznajú tajomstvá dobrých receptov a krásnych muškátov. A rady si zdieľajú so mnou svoje bohaté skúsenosti s overenými výsledkami. Nenavštevujú manikúru a pedikúru. Ich ruky sú poznačené prácou a nemajú potrebu to skrývať. Nemajú potrebu predstierať Hollywood, ani klásť si masky iných žien. A predsa sú krásne. Nemajú hviezdu z brúseného betónu na chodníku slávy, a predsa sú hviezdy. Výnimočné ženy, ktoré sa vyznačujú hodnotami ako pracovitosť, štedrosť, úprimnosť, vytrvalosť a ešte mnohé pozitíva, na ktoré si neviem spomenúť. Ženy hodné obdivu.  Kvôli nim mám pocit domova v tejto cudzej ulici mne neznámeno Generála. Som požehnaná, že ma Boh zasadil práve do tejto ulici Vzácnych žien. Cez ne ma učí a rúca môj vlastný rebrík hodnôt. Nevedomky sú časťou mojej Božej školy. Sú dôkazom Božej priazne v mojom živote.

Táto malá ulica nie je zaznamenaná na veľkých mapách. Tieto ženy nebudú zapísané do vychýrených kníh. Síce je Generál zapísaný veľkými slovami na tabuli, ktorá je umiestnená práve na našom múriku, na mňa a môj dom to nemá žiadny účinok. Môj múrik a môj dom ovplyvňujú tieto vzácne ženy. Nejde o veľké mená. Ide o veľké srdce a činy.


Keď sme iní | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014