Svet v mojej farbe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

My sme stromy

Všímame si, že niektoré stromy zhadzujú suché staré lístie, iným odlamujú haluze, alebo odpiľujú konáre. To ešte neznamená, že ten strom končí, že zomiera. Naopak. Musí prejsť určitými zmenami, možno bolestivým procesom, aby v svoj stanovený čas priniesol nový a živý plod.

Sú päť typov stromov:

Strom, ktorý sa nevyvinie.

Strom, ktorý uschne.

Strom, ktorý prinesie hnilé plody.

Strom, ktorý prinesie živé plody.

Umelý strom.

Nevyvinutý, krpatý strom. Toľko námahy pri sadení a zveľaďovaní. Jeho pán prešiel všetkými úskaliami k úspešnému pestovaniu, ale strom zostal nevyvinutý. Zostal malý, tenký, láme sa pod ťarchou vetra, nemá silu, aby doniesol úrodu. Aspoň keby bol ozdobou vo dvore, ale nie. Mal všetky podmienky na to, aby plnil svoju funkciu, no zlyhal.

Uschnutý strom. Ešte mladý a plný energie. Predčasne zomrel. Má dobrú zem a užíva si pravidelné polievanie. Jeho konáre sú ťažké, ale bez života. Dokonca môžu ohroziť život iných stromov, ak sa náhodou zrútia na zem. Je veľký, rozšírený, známy, požíval úctu svojej doby, ale predčasne zomrel. Myslel si, že život si vyprodukuje sám, a že nepotrebuje svojho pána. Preto zomrel.

Strom, ktorý prináša hnilé plody. Navonok možno dobrý, ale rozpadávajúci sa hnilobou. Nie je zdravý. O tom svedčia jeho plody. Je zatrpknutý, a hrozí odlomenie a spôsobenie úrazu. Nič neprodukuje, iba žerie. Môže nakaziť i ostatné plody. Treba ho vyrezať. Odvoláva sa na svoje svetoznáme meno a svoj rodokmeň, ale to ho nezachráni pred vyrezávaním. Pán potrebuje živé plody pre svoju rodinu.

Živý strom prinášajúci zrelé a dobré ovocie je vážený u svojho pána. Niekedy prinesie toľko ovocia, že sa láme pod jeho ťarchou. Ale pán má z neho úžitok a radosť. Všetci si trhajú plody a živia sa. Trhanie, lámanie, odpiľovanie ho niekedy bolí, ale vie, že plní svoje poslanie. Prináša život. Jeho zdravotný stav je dobrý, každoročne prináša úrodu. Sprístupňuje svoje plody iným. Vie, že to vyžaduje jeho pán. Ovocie prináša on, ale pán ho oberá, nenecháva si pre seba.

Umelý strom má lesk. Ligoce sa. Často prirodzene vyzerajúci. A predsa je len sfarbený. Je lacný. Nevie, čo je to plod, nikdy ho nepriniesol, pretože nie je živý. Nevonia, nevyrastie do iného tvaru, neprinesie chutný plod a nerozšíri sa. Chce byť obdivovaný, a to je všetko. Údržbu si avšak vyžaduje. Sprchovanie koruny, umývanie a umelý lesk. Viac práce ako úžitku.

My sme stromy. Poznajú nás po našom ovocí.


Stromy | stály odkaz

Komentáre

  1. zaujímavá úvaha
    :-)
    publikované: 12.10.2012 19:04:15 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. velmi poucny clanok!
    Ktory strom som ja??
    Podavam si otasku a naveky mi volaco chibe.
    Nacim mi hnojivo? Odpovece mi.
    publikované: 13.10.2012 16:25:13 | autor: france (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Mila radost,
    dakujem krasne. :)
    publikované: 13.10.2012 21:46:13 | autor: simplethoughts (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Odpoved
    Pre vsetkych rovnako plati to biblicke: po ovoci ich poznate. Zdanie klame, skutky nie. Na to, aby sme prinasali stavnate a chutne ovocie, musime byt napojeni na nasho pana Vlastnika. Vtedy nam nic nebude chybat. Prinesieme ovocie aj v najvascom suchu. :)
    publikované: 13.10.2012 22:04:55 | autor: simplethoughts (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Prinesieme ovocie aj v najväčšom suchu...
    krásne..
    poviem ti to krátko:
    držím palce-šikovné dievčatko..:-)
    publikované: 14.10.2012 11:15:44 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014