Svet v mojej farbe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poriadok

  Aká je definícia poriadku?

Je to zachovávanie pravidiel, ktoré predpisuje ,,vyššia" spoločnosť? Je to dodržiavanie bontónu? Je to osobné presvedčenie ako konať? Je poriadok niečo, čo sa podobá mne a môjmu svetonáhľadu? Je poriadok konanie podľa svojho kréda? Je poriadok kultúra? Je to súhrn práv a povinností? Pre teba poriadok znamená umiestniť stoličku do pravého rohu, pre mňa to znamená mať tú istú stoličku v ľavom rohu. Pre teba poriadok znamená nesmiať sa, keď sa to ,,nepatrí", pre mňa to má opačný význam. Pre teba poriadok znamená nosiť bielu farbu, pre mňa to znamená červená farba. Pre teba to znamená zatvoriť okno, pre mňa je to otvorené okno. Pre teba poriadok znamená mať upratané, pre mňa je to mať vlastný systém, vlastný vkus. Pre teba to znamená správať sa podľa súhrnu predpisov, o ktorých si myslíš, že sú tie najlepšie a ja mám tie najlepšie tiež. Pre teba to znamená mať prázdny stôl, pre mňa je to plný stôl vecí, v ktorých sa vyznám. Pre teba to znamená tlieskať, pre mňa to znamená skákať. A čo Boh? Čo Ten, ktorý ustanovil princípy poriadku? Boh chce mať rozsypané hviezdy vo vesmíre. Boh chce hučanie mnohých vôd. Boh chce mať planétu, na ktorej sa zem mieša s vodou. Boh chce, aby na živej planéte žili ľudia, zvieratá a rastliny. Spolu. Boh chce prijať chválu z rôznych jazykov. Boh chce, aby ľudia hovorili jazykom, ktorému nerozumejú. Boh chce, aby more malo vlny. Boh chce, aby vtáky čvirikali, aby psy vyli, aby sovy húkali, aby ryby boli ticho. Boh chce bielych, čiernych, žltých... Boh chce pestrosť, rozmanitosť, život. Boh chce usporiadať mier tak, že Kristus bude niesť kríž. Boh chce priniesť poriadok skrze klince. Veta ,,Boh je Bohom poriadku" nemôže byť našou výhovorkou, keď chceme nastoliť ten náš.

Náš ,,poriadok" zaťažuje. Jeho poriadok dáva život. Nadviažme sa na ten Boží poriadok. Vtedy prijmeme rozmanitosť a pestrosť bude pre nás požehnaním.


Keď sme iní | stály odkaz

Komentáre

  1. Paci sa mi!
    Davaj aj nadalej krasne casopisi, ktoré si s radostov citam.
    Bucte mi zdravy a pozdraveny.
    publikované: 24.05.2012 10:44:18 | autor: Esther (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Dakujem!
    Prijemne citanie prajem! :)
    publikované: 31.05.2012 11:01:45 | autor: simplethoughts (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014