Svet v mojej farbe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pozerajme sa očami Otca



Prednedávnom som pracoval v dielni a nepamätám si akú vec som dával do poriadku, ale kým som zakončil, vonku sa zotmelo. Odkedy mám svoju rodinku, snažím sa s prácou skončiť, kým trvá deň. Rád konám svoju prácu a niekedy sa stane, že ani nespozorujem a čas uletí. Keď som v ten večer vošiel dnu, manželka a synček už spali. Potichu som otovril dvere, pozorne kráčal, ani svetlo som nezažal, aby som ich nevyrušil. A odrazu buchot! Hlavou mi okamžite preletela myšlienka: „Na čo som narazil, prečo je to priamo vo dverách a kde sa to tu vzalo?“ Viete si predstaviť, ako som sa zľakol, keď som to neočakával. Zažal som svetlo a všetko bolo jasné. Synčekov traktor s vlečkou pekne „zaparkovaný“ vo dverách. Tvár sa mi rozjasnila a pocítil som nehu, keď som si predstavil, že sa predtým tam hral. Ako precízne zaparkoval, keď celé dvere zablokoval. Nedalo sa prejsť, aby som nenarazil. Bolo to pre mňa milé možno aj preto, lebo sa to stalo prvýkrát. Neviem, či o pár rokov moja reakcia bude rovnaká. Bola to obľúbená hračka môjho syna, hral sa a nechal ju tam. To bol dôvod mojej zlepšenej nálady a prečo sa nepríjemný pocit stal zrazu príjemným. To bol môj syn, moje dieťa.


Jedno ráno ľudia pristihli ženu pri cudzoložstve. Schytili ju a začali viesť cez mesto. Istotne jej hlavou prebehlo mnoho myšlienok a strach jej zovrel srdce, lebo vedela, čo vykonala. Možno v srdci oľutovala, možno prisahala, že už nebude hrešiť. Možno iba mĺčky išla, lebo vedela, že ľudia, ktorí ju vedú, vedia, čo sleduje. Vedela, že pre ňu niet milosti. Idúc možno prešli pomimo jej domu, kde bývala a možno stretli aj jej blízkych. Nevieme, či jej niekto chcel pomôcť a vyslobodiť ju. Jej život už nemal nádej. Zaviedli ju až do chrámu a v zástupe hľadali Ježiša. Postavili ju do stredu a žalovali na ňu. A Ježiš, ten sa iba zohnul a písal prstom na zem. Zákonníci a farizejovia, nábožní ľudia a učitelia ľudu neprestávali naliehať na Ježiša. Všetci chceli počuť jeho rozsudok. Nemali záujem o ženu, chceli dostať Ježiša a chytiť ho v reči. Chceli ho obžalovať. A čo urobil Ježiš? Keď sa ho len neprestávali opytovať, pozdvihol sa a povedal im: Kto z vás je bez hriechu, nech prvý hodí na ňu kameň. A opät sa zohnul dolu a písal na zem. Neodsúdil ju. Neodsúdil ženu, ktorá spáchala taký veľký hriech.

Vidíte, Ježiš sa pozeral na ňu druhými očami ako zákonníci a farizejovia. V jeho záujme nebolo ukameňovať túto ženu, zabiť ju pre jej hriech. Nedržal sa tvrdo zákona. Neprišiel nato, aby odsúdil hriešnika, ale aby spasil. Zákonníci a farizejovia by ju najradšej ukameňovali, lebo tak zákon Mojžišov prikazuje. Zákon Ježišov hovorí: Ani ja ťa neodsúdim, choď a nehreš viacej. Lebo zákon bol daný skrze Mojžiša, ale milosť a pravda stala sa skrze Ježiša Krista. Božím záujmom je, aby človek prišiel k pokániu, k spoznaniu pravdy, k svetlu. Viete, najľahšie je človeka odsúdiť, odhodiť ho a nechať, aby zomrel vo svojom hriechu. Oveľa tažšie je zastať sa ho, podať ruku a pomôcť mu prísť ku pokániu. Pomôcť mu zmeniť svoj život, zanechať veci, ktoré ho zotročujú a dať mu slobodu v Ježišovi. Ježiš práve preto prišiel a ukázal nám, ako to máme robiť. Keby sme dokázali milovať ľudí otcovskou láskou a pozerať sa očami, ktorými sa Otec pozerá, veľa vecí by sme robili inak. V živote sa môže ľahko stať, že budeme buď ako táto žena, alebo ako tí muži. Akokoľvek, v žiadnom prípade nie sme podľa Božieho srdca. Jediná dobrá vec, ktorá sa tej žene stala v to ráno, bola tá, že ju priviedli k Ježišovi. Aj tým mužom (hoci nemali dobrý úmysel) sa stala dobrá vec, že prišli k Ježišovi. Ježiš všetkým poskytol odpoveď na zlý stav srdca. Hriešnici, aby viac nehrešila a nábožným ľuďom, že hrešia.

Aj dnes nábožní ľudia často vedia odsúdiť na smrť. A keď by len vedeli človeka odviesť k Ježišovi. Keby sa im podarilo nájsť ho v chráme a doviesť hriešnu dušu k Jeho nohám. Koľko duší by bolo zachránených, koľko životov zmenených a koľko pút zlomených?

Dnes ľudia radšej pôjdu za psychológom, ponúkajú sa rôzne praktiky, ktorými nám učení ľudia zaručujú riešenie problémov. Jedine v pokání, v znížení sa na kolenách pred Ježišom môžeme dosiahnuť život.

Drahý čitateľ, v akom stave sa tvoj život nachádza? Si „pristihnutý pri hriechu“, alebo v zástupe, ktorý s radosťou „rieši životy hriešnikov“? Tak, či onak, nedaj sa točiť satanovými taktikami. Choď k Ježišovi, drž sa Jeho slova a jedine On ti správne poradí.


Daniel Pintír


Keď sme iní | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014