Svet v mojej farbe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako ma inšpiroval vrchnáčik


Rozhodli sme sa upratovať dvor. Počas práce som našla v tráve červený vrchnáčik. Tu sa začul môj šťastný výkrik, keďže prechádzame cez obdobie, keď  aj jeden vrchnáčik znamená mnoho. Na to môj manžel odvetil: „Vidíš, nájdu sa tu aj hodnotné veci.“ Táto odpoveď ma zaujala a nemohla som ju nepoložiť na „papier“.

Napriek mnohým veciam, ktoré by v oku pozorovateľa mali možno väčšiu hodnotu, jeden malý červený vrchnáčik vyvolal náš úsmev a radosť (bez žiadnych patetických podtónov). Hneď sme si ho odložili a bude u nás, až kým s ostatnými nevykoná misiu. Už je z neho misionár. 
:)

Našiel sa v pravom dvore a v pravých rukách, lebo sme vedeli, čo s ním urobiť. Vedeli sme, že to pôjde nášmu malému susedovi Davidovi. V období, keď sa nám našlo ukradnuté auto a keď prežívajú spoluobčania s nami radosť (nejeden sa príde pozrieť a overiť si pravdivosť informácie, ktorá sa mu dostala do ucha a nejeden nás volá na telefón, aby nám povedal ako sa z toho teší – vďaka!), pretrváva radosť z vrchnáčikov rovnako intenzívne. Dokážeme pri svojej radosti myslieť na radosť iných a stotožňujeme sa s ňou ako s vlastnou?

Čo dokáže malá vec v správnych rukách? Čo dokáže vrchnáčik v správnej ruke a s odhodlaných srdcom a čo dokáže peniaz, ktorý je v ruke sebeckého človeka? Vrchnáčik dokáže v tomto prípade omnoho viac – ide o uhol pohľadu a uhol rozhodnutého srdca. Čo dokáže veľký skutok, ak v ňom hľadáme zisk a ocenenia, a čo dokáže „malý“ skutok, ktorý prináša radosť jedného a úľavu druhého srdca?  Dokážeme vidieť hodnotu vo vrchnáčiku, ktorý sme si dovtedy nevšímali? Ide iba o rozhodnutie. Všetko je o rozhodnutí. Celý život je o rozhodnutiach – chcem alebo nechcem? – budem alebo nebudem? – zahodím vrchnáčik alebo nezahodím? Odpoveď znie: Hľadáš vlastný zisk a úžitok, alebo pritom myslíš na niekho iného? A zaznie otázka: Prečo si to berieš tak navážne? Pretože si niekto zobral navážne mňa a pretože si neberiem navážne plastiku, ale ľudský život. Misia nie je iba Afrika, misia vie byť aj potreba v tvojej ulici.


Čo dokáže vrchnáčik v správnej ruke? Dokáže to, že jeho hodnota rapídne stúpa, keď sa naše srdce rozhodlo mu dať cenu. Vlastne, čia hodnota tu stúpa – hodnota veci alebo hodnota človekova? Vlastne, v rukách Koho stúpla naša ľudská hodnota?

P.S. Včera sme našli vo dvore hada, ale to je už iná inšpirácia... :)


Niečo viac | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014